SEPPE VAN HOLSBEKE
Hoe een hobby een passie werd…
In 1999 werd Seppe, op 11-jarige leeftijd, lid van de Koninklijke en Ridderlijke Hoofdgilde van Sint-Michiel te Gent.
Seppe wou niet voetballen, lopen of zwemmen, maar schermen ! Toen hij in een tekenfilm zag hoe Kwik, Kwek en Kwak, de neefjes van Donald Duck, leerden schermen, was hij verkocht.
Zo kwam Seppe bij de Sint-Michielsgilde Gent terecht, de oudste schermclub ter wereld. Al snel werd duidelijk dat er zich in Seppe een zeer talentvol schermer schuil hield.
Vele wedstrijden, medailles en nationale titels later is zijn droom, deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio, werkelijkheid geworden.
Een beetje clubgeschiedenis
De oudste teksten met vermelding van Gentse schermers dateren van 1042, maar pas in 1613 bevestigden de aartshertogen Albrecht en Isabella officieel hun bestaan. 100 ‘keurlijcke mannen’ zouden vrijgesteld worden van dienstplicht in één van de Gentse ‘compagnies’. In ruil hiervoor zouden zij een keurkorps vormen waarop de stadsmagistratuur beroep kon doen, ten tijde van onlusten. De ‘compagnies’ fungeerden ook als brandweer. Geweren en musketten waren hun dienstwapens, het slagzwaard en het rapier hun sportwapens. Ze kregen de Lakenhalle aan het Belfort toegewezen als gildelokaal. Die lakenhalle fungeert tot op heden nog steeds als vaste stek van de Sint-Michielsgilde.
De gilde had als patroonheilige de aartsengel Michaël en werd daarom de Schermgilde van Sint-Michiel gedoopt, met als wapenspreuk ‘Pro partia et honore’. Later, vanaf 1846, zou de gilde de ‘Koninklijke en Ridderlijke Hoofdgilde van Sint-Michiel’ genoemd worden. De nieuwe wapenspreuk, die voor het eerst in 1817 werd vermeld, werd: ‘N’évite pas, jamais ne cherche’.
Het bestuur van de gilde wordt ‘De Eed’ genoemd. De Eed bestond initieel uit 12 ‘proviseerders’. Die verkozen de ‘Euverdeken’ en de ‘Deken’. Deze structuur bestaat tot op vandaag nog steeds. Na de onafhankelijkheid van België evolueerde de gilde tot sportvereniging. Na de Tweede Wereldoorlog werden in de gilde ook dames en kinderen toegelaten. Tegenwoordig telt de gilde méér dan 400 leden en 170 actieve schermers. Hiermee is de Koninklijke en Ridderlijke Hoofdgilde van Sint-Michiel niet enkel de oudste schermvereniging ter wereld, maar tegelijk de grootste van België. De schermers van de gilde hebben zich in de loop der jaren op sportief vlak, zowel individueel als in ploegverband steeds weten te onderscheiden, zowel op nationaal als op internationaal niveau.
Na de Tweede Wereldoorlog hebben verschillende leden van de Sint-Michielsgilde deelgenomen aan de Olympische Spelen: Raoul Henkart nam in 1948 deel aan de Spelen van Londen, Yves Brasseur was er in 1964 bij in Tokio en in 1968 in Mexico, Thierry Soumagne was er 4 keer bij op de opeenvolgende spelen van 1976 (Montréal), 1980 (Mexico), 1984 (Los Angeles) en 1988 (Seoul).
Het is voor de gilde fantastisch dat ze op de Spelen van 2016 in Rio zullen vertegenwoordigd worden door Seppe Van Holsbeke.
