top of page

Schermer Seppe Van Holsbeke wil carrière in schoonheid afsluiten in Rio


Seppe Van Holsbeke dwong in april op een kwalificatietoernooi in Praag een olympisch ticket af. De sabelschermer wil op de Spelen in Brazilië zijn loopbaan met een hoogtepunt beëindigen en heeft alvast de goede vorm te pakken.

© belga.

"We hebben net een stage in Texas afgerond, die goed is verlopen. Sinds vier dagen verblijf ik in het olympisch dorp en de voorbereiding gaat goed", zegt hij woensdag voor een training in het olympisch schermcentrum in Rio. "Je merkt wel dat de trainingszaal steeds meer bezet raakt. De eerste dagen was het nog rustig, nu is het bijna vechten voor een plaatsje. Maar ik voel me goed. Gisteren zijn we de schermzaal gaan verkennen. Ik ben blij dat ik de zaal al eens heb gezien want ik verken een competitiesite graag eens op voorhand. Als er dingen zijn die indruk op mij kunnen maken, dan heb ik ze al gezien. Hier heb ik bijvoorbeeld gemerkt dat wanneer je de tegenstander raakt, niet alleen het lampje op het apparaat aanspringt maar de hele piste oplicht. Dat kan wel een schrikeffect geven als je het niet verwacht. Ik weet nu hoe het in elkaar zit en voor mijn gemoedsrust is dat wel belangrijk. Het zijn de details die het verschil kunnen maken." Van Holsbeke heeft nog een week (tot 10 augustus) voor hij in Rio in actie komt. "We werken nu nog een aantal technische trainingen af. Het is zeker niet voluit gaan want je wil nu geen blessure oplopen. We zetten alles nog wat op scherp en ik moet er nu vooral voor zorgen dat ik mij goed voel." Van Holsbeke traint al sinds zijn elfde met coach Paul Corteyn. De Spelen in Rio moeten de bekroning van hun jarenlange samenwerking worden. "Dit is een mooi forum om te tonen wat wij in zeventien jaar hebben opgebouwd", legt Corteyn uit. "We gaan er het maximum uithalen. Ik denk dat hij er klaar voor is. We zullen uitgaan van onze eigen kracht en dan kunnen we een eind geraken. De sleutel tot succes is dat Seppe zich goed voelt in zijn vel. Mijn rol daarin is ervoor te zorgen dat hij in de trainingssessies voelt dat alles goed zit. Ook hier in het olympisch dorp trachten wij er, in overleg, naar te streven om dingen te doen waar hij zich goed bij voelt." Vorig jaar nam Van Holsbeke deel aan de Europese Spelen in Bakoe, waar hij twaalfde werd. "De belangrijkste les die we daaruit trekken, en misschien ook uit de Spelen van Londen die hij maar net miste, is dat Seppe mentaal rustig moet blijven, niet panikeert en het punt per punt bekijkt", legt Paul Corteyn uit. "Hij mag zich niet te veel zorgen maken over externe omstandigheden en moet in zijn eigen bubbel blijven." "Ik vond het wel belangrijk dat ik daar geweest ben", vult Van Holsbeke aan. "Er was ook een atletendorp, busvervoer naar de zaal etc. Een beetje de Spelen in het klein, al was het er toch ook redelijk groot. En daar had ik bij elke stap die we zetten wel een soort "wauw"-gevoel terwijl ik nu bijvoorbeeld weet dat ik mijn was zal kunnen doen, in een grote eetzaal zal eten. Je hebt alles al eens gezien en je bent niet meer zo verwonderd. Ik heb het er over gehad met Cédric Gohy, die in 2004 naar de Spelen ging als floretschermer. Hij vertelde mij dat hij toen serieus onder de indruk was. Ik hoop dat ik door mijn ervaring in Bakoe toch een streepje voor heb op dat vlak." Door het systeem van rechstreekse uitschakeling kunnen de Spelen van de Gentenaar al na een duel voorbij zijn. Morgen/donderdag kent Van Holsbeke zijn eerste tegenstander. De schermer wil na het toernooi, ongeacht het resultaat, vooral het gevoel hebben dat hij alles heeft gegeven. "Het kan zijn dat ik de viceolympisch kampioen loot (de Italiaan Diego Ochiuzzi, red). Mocht ik van hem met 15-13 verliezen, dan kan je teleurgesteld zijn maar heb je anderzijds wel een topmatch geschermd. Als ik mijn beste niveau kan halen en de andere is nog beter, dan moet ik mij daarbij neerleggen. Andersom zal ik teleurgesteld zijn als ik na een goeie wedstrijd zou verliezen door omstandigheden. Het zal echt afhangen van de match zelf of mijn Spelen al dan niet geslaagd zijn." De 28-jarige Van Holsbeke blijft overigens bij zijn besluit om na de Olympische Spelen te stoppen op internationaal niveau, al is hij daar op dit moment nog niet mee bezig. "Ik heb er zeventien jaar naartoe geleefd om hier te zijn. Dat is op zich al een grote verwezelijking, zeker als Europeaan want in onze sport ligt de bakermat echt wel in Europa. Wat de toekomst brengt, zien we wel. Ik ben nog altijd van plan na de Spelen te stoppen, zeker op inividueel vlak. Ik denk wel dat ik nog een rol kan spelen in de ploegenwerking, om de volgende generatie te helpen."


Uitgelichte berichten
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
No tags yet.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page