top of page

Rio eindigt voor Van Holsbeke in 1/8e finales: "Dit doet pijn"


Sabelschermer Seppe Van Holsbeke is uitgeschakeld in het olympisch sabeltoernooi. In de achtste finales moest hij nipt de duimen leggen voor de Roemeen Tiberiu Dolniceanu: 13-15.

Roemeen Dolniceanu blijkt net te sterk voor Van Holsbeke

In de achtste finale kreeg sabelschermer Seppe Van Holsbeke met de Roemeen Tiberiu Dolniceanu een te duchten tegenstander voorgeschoteld. Dolniceanu is de huidige nummer zes van de wereld en werd in 2013 nog Europees kampioen.

In tegenstelling tot de eerste ronde, kregen de toeschouwers in de Carioca Arena 3 een aarzelende start te zien van onze landgenoot. Van Holsbeke leek wat onder de indruk van de Roemeen en keek al snel tegen een 1-4-achterstand aan. Maar onze nationale sabelschermer vocht terug en kwam in een mum van tijd opnieuw langszij: 5-5.

Het verdere verloop van de kamp leek razend spannend te gaan worden. Beide heren namen om beurten de bovenhand, maar het was Van Holsbeke die voor het eerst opnieuw een tweepuntenkloof kon slaan: 13-11.

Maar dan kwam de klasse van Dolniceanu bovendrijven. Hij ging op en over Van Holsbeke en snelde naar 13-15. Na twee sterke partijen eindigen de eerste Olympische Spelen voor Van Holsbeke in de achtste finales.

Van Holsbeke: "Het was heel nipt, dit doet pijn"

Na zijn verloren achtste finale was Seppe Van Holsbeke vooral ontgoocheld. "Het doet pijn om zo te verliezen", zegt hij. "Ik stond 13-11 voor en had de match in handen. Maar Dolniceanu is een topschermer, die erom bekend staat de match aan het einde te doen kantelen."

"Aan het einde van de wedstrijd callt de scheidsrechter een punt in mijn nadeel. Dat was een belangrijk moment", aldus Van Holsbeke. "Ik heb alles gegeven wat ik in mij heb. Ik kan mijzelf niets verwijten. Het is een enorme ervaring om hier te zijn, maar momenteel baal ik toch wel."

Het waren de eerste Spelen voor onze landgenoot, die met gemengde gevoelens het olympische toneel verlaat . "Bij de beste zestien eindigen als kleine Belg is niet slecht. Maar als je hier bent, wil je meer en dat zat er zeker in. Ondanks dat ben ik heel trots op België, de Belgische schermsport en vooral op mijn talrijk aanwezige fans."

Seppe Van Holsbeke versloeg in eerste ronde beloftevolle Amerikaan

Met Eli Dershwitz lootte Van Holsbeke een van de jongste schermers van deze Olympische Spelen. De 20-jarige Amerikaan werd vorig jaar nog wereldkampioen sabelschermen bij de junioren. Intussen staat hij twaalfde op de wereldranglijst en droomt hij hardop van een olympische medaille.

Maar de 28-jarige Belg bleek niet onder de indruk en schermde uitstekend in zijn eerste olympische wedstrijd. Van Holsbeke, nummer 32 van de wereld, verloor het eerste punt, maar liep vervolgens snel uit tot 5-1.

Zijn tegenstander wist geen blijf met het snelle voetenwerk van Van Holsbeke en besloot dan maar even zijn schoenen te strikken. Het leek te helpen, want Dershwitz sloop terug tot 5-4. Van Holsbeke liet zich niet van zijn stuk brengen en nam de wedstrijd opnieuw in handen. Net als in de aanvangsfase dicteerde hij de wet: 9-4.

Dershwitz toonde nog even weerwerk, maar onze landgenoot had alles goed onder controle. Met een laatste eindspurt trok hij de overwinning naar zich toe: 15-12.


Uitgelichte berichten
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
No tags yet.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page